Bilens sista resa

I utkanten av många städer finns det företag som skrotar bilar. Men vad innebär det att skrota sin bil? Vilka steg får bilen gå igenom när den skrotas? Och vilka rättigheter har man som ägare?

En bil som hamnar på skroten gör det därför att man inte anser att det är lönt att laga den. Oftast är det gamla bilar där det helt enkelt är för många fel och brister. Det blir dyrare att laga än att köpa en ny. Men det kan också vara helt nya bilar som trillar in på skroten. Precis som de äldre så beror det på att det blir för dyrt att laga. Men istället för att det beror på hög ålder så brukar det bero på en olycka av något slag. Det kan vara att bilen är kraschad och väldigt trasig. Eller så kan bilen ha brunnit. Den som beslutar om bilen har gjort sitt är oftast ägaren. Men om det rör sig om en ny eller nyare bil så kan även försäkringsbolaget fatta beslutet. Det kan vara billigare och bättre att bilägaren får ut en ny bil istället för att reparera. Som ägare har man alltid rätt att skrota sin bil men för att få ut det på försäkringen måste försäkringsbolaget godkänna skrotningen.

Rättigheter vid demontering

När man lämnar över sin bil till en bilskrot eller demontering, så gör man ett ägarbyte på bilen. Det innebär inte att bilen får lagas och börja köras runt på vägarna igen, utan bara att ägaren slutar ha ansvaret. Är det något i eller på bilen som man känner att man vill ta med sig så är det lite som ett hus. Det som sitter fast ingår. Men om man vill så kan man alltid ställa frågan om det man önskar.

De olika stegen

På bilens sista anhalt börjar man med att gå igenom så att alla ägarens ägodelar töms ur bilen. Bilen skrivs över på skroten och sedan tas den in för demontering. Allt farligt avfall töms, som drivmedel, olja, batteri med mera. Sedan ser man över vilka delar som är i tillräckligt bra skick för att säljas begagnat. När allt miljöfarligt och av värde är borta från bilen så går den vidare till återvinning. Det innebär att den pressas ihop och materialet kommer smältas ner och användas igen. Kanske blir det en ny bil eller kanske något annat som är skapat av bilens kaross.

19 Aug 2020

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna