Vad är ett bilkooperativ?

Vad är ett bilkooperativ? Ett bilkooperativ innebär att man går in med en viss summa - ofta en depositionsavgift - och därefter betalar en hyra månadsvis. Dessa båda kostnader gör det sedan möjligt att använda bilar som finns inom kooperativet då man behöver det. Man blir, kort sagt, en delägare i en- eller flera stycken bilar.

Det finns emellertid flera olika varianter av hur ett bilkooperativ fungerar och ser ut. Det är långt ifrån något nytt påfund - i Sverige har man sedan slutet av 1980-talet - och det har främst varit attraktivt för personer boende i större städer. Numera kan man även se att exempelvis företag gett sig in i detta och då kallas det ofta för en bilpool. Skillnaden är marginell och på det stora hela så är det samma sak även om ägandeformen ser lite annorlunda ut. Grundprincipen är densamma: som medlem ska man kunna låna en bil då man väl behöver det.

Enorma fördelar med att vara medlem i ett bilkooperativ

Fördelarna med detta upplägg är stora och här följer några av dessa:

  • Billigare. Har någon någonsin gjort en bra bilaffär? Självklart, men för den stora massan så handlar det om en ren förlust. Ju nyare bil - desto större värdeminskning. Så fort man sätter nyckeln i tändningslåset och kör iväg så har man förlorat många tusenlappar. Adderar man till detta att en bil kommer med en massa andra kostnader - besiktningar, försäkringar, skatter, reparationer, däckbyten och så vidare - så har man ytterligare en massa tusenlappar som årligen läggs ut. För vad? För några timmars bilkörande i veckan? I större städer finns ofta väl utvecklade kommunikationer och de tillfällen man verkligen behöver en bil är få. Genom att anmäla sig till ett bilkooperativ så betalar man en låg summa för varje tillfälle och man använder även bilen endast då man verkligen behöver. Det tjänar man på rent ekonomiskt.

 

  • Bättre för miljön. Som sagt. Den onödiga bilismen bidrar till en sämre miljö. Att åka bil bara för att är något som släpper ut en massa avgaser i naturen. Genom att enbart köra då man verkligen behöver så bidrar man till en bättre miljö. Vi ska även säga att att bilkooperativ håller sig med moderna bilar - man byter kanske var tredje år - och att man därmed också ofta har miljöbilar i sina fordonsflottor. Win-Win!

 

  • Fräscha bilar och stor flexibilitet. Bilarna hålls uppdaterade och de hålls även i gott skick - regelbunden service, regelbunden översyn och kontroller av skick och status. Det borgar för högre säkerhet. Ett bilkooperativ är även en flexibel lösning. Bilarna finns parkerade på givna platser och nyckelhanteringen är smidig. Idag så sker bokningen online - inte sällan via speciella appar - och det förenklar processen kring bokning och avbokning ytterligare.

 

  • Ett smidigt ägande: Att äga tillsammans med andra skapar goda relationer och det ger nya kontakter. Lite beroende på vilket bilkooperativ man anmäler sig till finns olika upplägg för exempelvis avgifter, tankning och andra kostnader. Normalt så har man dock - mot en deposition samt en årsavgift - en bil då man verkligen behöver det. Tankningen sker med ett gemensamt bensinkort.

Finns det några nackdelar?

De flesta som väljer denna form av bilägande är nöjda. Men, det finns även de som vittnar om motsatsen. Nyckeln till att bli en nöjd medlem ligger i att välja rätt bilkooperativ. Det ska, helt enkelt, löna sig och det ska göra det utifrån de egna behoven, kraven och den egna livsstilen.

Man bör undersöka lite innan och se över vilka alternativ som finns. Ett alltför stort kooperativ kan innebära att bilarna ofta är uppbokade långt i förväg. Där är man således bara med och betalar för andra.

Det svåra med ett bilkooperativ - och den stora utmaningen - är att de flesta har liknande behov. Man vill ha en bil under vissa tider på dygnet och under vissa dagar. Det kan alltså innebära en hög konkurrens inom kooperativet. Man bör vara medveten om detta och att man således också bör se över vilket ratio som finns mellan antal medlemmar och antalet bilar. Detta om man har, så att säga, normala vanor och behöver bilen exempelvis för att storhandla under helgerna.

Kostnaden är naturligtvis också väldigt viktig. Man vill ha valuta för pengarna och det kan skilja sig ganska mycket mellan olika aktörer. Vilka bilar finns? Det är också en fråga som man bör ställa sig och titta närmare på. Ju fler bilar, desto större urval har man och desto mer troligt är det att man kan anpassa valet av bil utifrån det behov man har. Det finns således all anledning att undersöka vilka möjligheter som finns innan man bestämmer sig.

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna