Då ska vinterdäcken sitta på

I vårt nordiska klimat med skiftande årstider finns det inget däck som går att använda året om. Därför måste man två gånger om året byta däck på sin bil, om man vill kunna fortsätta att köra den.

Olika väglag kräver olika slags däck för att fordonet ska kunna framföras säkert. Från första december till den sista mars då det ofta råder vinterväglag ska man ha vinterdäck med ett mönsterdjup på minst tre millimeter. För att däcket ska fungera optimalt i snöslask, is, snömodd och frost bör dock mönsterdjupet vara minst fem millimeter. Väljer man vinterdäck med dubbar får dessa sitta på bilen redan från den första oktober. Skulle det fortfarande råda vinterväglag efter den sista mars då sommardäcken normalt ska på, får man givetvis fortsätta köra med vinterdäck. Då väderförhållandena kan variera lokalt är det polisen på orten som bestämmer när det råder vinterväglag.

När är dubbat eller odubbat bäst?

Då däcken är så pass viktiga för säkerheten måste man regelbundet kontrollera mönsterdjupet och det på flera ställen på däcket. Är det ojämnt slitet och under det tillåtna mönsterdjupet på något ställe ska de kasseras och lämnas till återvinningen. När man sen köper nya vinterdäck ska man välja däck efter hur väglaget är där man kör. Kör man mycket på isiga vägar eller hårt packad snö är dubbdäck troligtvis det bästa alternativet, medan dubbfria vinterdäck ofta passar snöiga vägar bättre. Det kan också vara bra att känna till att man inte får köra med dubbdäck inne i vissa städer.

14 Dec 2020

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna