Drömmen om en EU moppe

Vad vore en större lycka än att ta ut sin nya moppe på en testrunda innan frukost på 15- årsdagen. Det finns inte mycket som kan slå känslan av att för första gången få känna vinden i ansiktet.

Men det finns en del saker som man måste ordna först innan det ens är möjligt. För att få köra en EU- moped så krävs det nämligen ett körkort. Mopeden går i upp till 45 km i timmen, så det är viktigt att man har koll på alla regler och skyltar i trafiken så att man vet vad som gäller när något oväntat dyker upp och man måste agera snabbt. Är man fast besluten om att drömmen ska gå i uppfyllelse så är det bara att börja plugga. Att vara förberedd har aldrig gjort någon skada. Sök reda på en körskola i Norrköping eller på annan ort för att se när det är dags att börja plugga.

Övningskörning

För att få ut och övningsköra på vägarna måste man vara 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd. Man gör först en synundersökning och beställer sedan körkortstillståndet på körkortsportalen. Där får man även fylla i en hälsodeklaration.

Utbildningen ser oftast ut ungefär såhär.

8 timmar lärarledd teori

Digitalt teoripaket

2 timmars manöverkörning på bana

2 timmars körning i trafik

När utbildningen sedan är klar rapporterar trafikskolan till Trafikstyrelsen där man, när man fyllt 15 år, får göra ett prov. Provet tar ca. 50 min och består av 70 frågor. Frågorna är inom kategorierna fordonskännedom och manövrering, trafikregler, personliga förutsättningar, miljö och trafiksäkerhet. När man klarat provet, vilket man får veta på en gång, kommer informationen att skickas till trafikverket och efter ca. 5 dagar kommer körkortet med rekommenderat brev som man får hämta på posten. Det är viktigt att ta med sig ID-handlingar när man hämtar ut det.

Extra bonus

Det är nämligen inte bara EU moped som får köras med detta körkort utan även den, numera väldigt populära, EU bilen. Den som är så lik en bil att det är lätt att ta miste. För vem vet, kanske är det en sådan som står där i garaget och väntar när femtonårsdagen äntligen kommit. Den är lyxig på så många vis. En av fördelarna är att man inte behöver förstöra frisyren om det skulle råka regna när man är på väg till skolan eller när man vill ner till torget och hänga en stund med vännerna.

8 Sep 2020

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna