Lär dig hantera halt underlag

Risktvåan är ett moment i körkortsutbildningen där du får prova på hur det är att köra på halt underlag. Utbildningen genomförs i en säker miljö på en halkbana med hjälp av en instruktör.

Ditt körkort är ett kvitto på en självständighet som du kommer ha stor nytta av. Det innebär en svårslagen frihet. Men för att nå en godkänd körkortsutbildning, både i teori och praktik, krävs att man genomför ett par obligatoriska moment. En av dessa är den så kallade “risktvåan”, del två av de utbildningar som fokuserar på riskerna man måste vara medveten om för att få lov att ta körkort och som i förlängningen ska göra dig till en mer ansvarsfull bilförare. Du genomför risktvåan inte på körskolan utan på en halkbana. Detta eftersom utbildningen går ut på att du i praktiken ska få känna på riskerna med att köra på halt underlag.

Regn, snö och is

I Sverige behöver vi köra bil på många olika typer av underlag. En hel del av dem är väldigt hala, vilket innebär att man måste lära sig hantera de olika underlagen för att inte riskera att köra av vägen. En stor del av året kan vi behöva köra på vägar där det ligger både snö och is, och för att inte tala om regn. Samtliga är förenade med halkrisker och när du väl kör i ett vinterlandskap kommer du att tacka halkbanan för att redan ha erfarenheten om vad som kan hända.

Det är inte bara väderomslag som gör att det kan bli halt på vägen. Löv och smuts kan också utgöra en halkrisk. På halkbanan blir du dock förberedd på detta efter att ha fått prova på att köra på riktigt hala vägar. Men inte minst förbereds du även mentalt.

Meningen att misslyckas

När man kör på en halkbana är det inte meningen att man ska lyckas manövrera bilen på det hala underlaget. Snarare är det tvärtom. Det är en plats att faktiskt misslyckas på för att du i en trygg miljö ska kunna konfronteras med riskerna det innebär att få sladd på bilen.

Instruktören ger dig instruktioner i en radio. Han eller hon kommer att be dig sätta full fart och sedan bromsa kraftigt på halkbanan. Det är inte för att vara elak eller för att du ska lyckas hålla kontroll på bilen. Det är för att du ska lära dig förutse risken när det är skarpt läge.

4 Aug 2020

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna