Neopren – ett slags cellgummi

Neopren är en typ av cellgummi som används till exempel i dykardräkter. Det är ett utmärkt material för detta eftersom det är vattentätt och isolerande.

Sportdykare, alltså sådana som dyker med luftflaskor, har en lite udda egenhet. När “normala” människor går igång på doften av till exempel choklad eller jordgubbar, så går sportdykaren igång på doften av neopren. Det är ju inte ens något ätbart. Man undrar verkligen hur hjärnans mekanismer samarbetar med luktsinnet.

Anledningen till sportdykarens dragning till neopren är att det är det material som används i vanliga våtdräkter som skyddar dykaren från att kylas ned. Neopren är en typ av så kallat cellgummi. Fackmännen kallar det “CR” efter den kemiska benämningen kloroprengummi. Namnet “Neopren” är nämligen egentligen ett varumärke som ägs av företaget DuPont.

Cellgummi som hud?

Att CR-gummi är så bra för dykardräkter beror på att det är värmeisolerande, lätt och att det skyddar mot stötar mot klippor och annat. Tack vare att de isolerande luftcellerna inne i materialet är slutna så kommer det inte heller att suga upp vatten på samma sätt som till exempel en tvättsvamp gör med sina öppna celler. Neopren är därför vattentätt.

Neopren har dessutom bra beständighet mot syre, ozon, väder och åldrande. Tänk om man kunde säga detsamma om huden! Då skulle man inte behöva oroa sig för hudcancer när man varit för mycket i solen, eller behöva dras med de rynkor och den slappa hud som kommer med åldrandet. Och så hade man haft en inbyggd dykardräkt!

20 Sep 2022

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna