Pendelbil eller utflyktsbil?

Många faktorer behöver övervägas innan man investerar i en ny bil. Saker som pris, syfte och säkerhet spelar roll. Här uppmärksammas några av de frågor som kräver svar innan du köper bil.

Att välja bil är idag en helt annan sak än vad det var för 100 år sedan. För en vanlig medelsvensson var det troligtvis en T-Ford eller liknande som var mest aktuell i början av 1900-talet. Anledningen? Det fanns knappt några andra bilar att välja mellan för “vanligt” folk. Men idag svämmar alternativen närmast över. Förutom bilmärkena, till exempel Chrysler, Toyota, Volvo, Ford, KIA, Volkswagen med flera, finns det inom märkena nästan oändligt många modeller. Var ska man egentligen börja leta och hur ska man veta vad man vill ha? Köpa bil framstår som en fullständig vetenskap och det kan vara lätt att bli lurad om man inte har ögon och öron öppna och tänker kritiskt. Ett par frågor bör man söka svar på innan man bestämmer sig för vilken bil man kör hem i slutet av dagen. Några av dem behandlas nedan.

Vad ska jag ha bilen till?

Hur mycket ska du köra och vilka sträckor handlar det om? Tänker du pendla till jobbet med bilen, och hur långt är det i så fall till jobbet? Detta är viktiga frågor att tänka över innan man köper bil. Man behöver noga överväga hur mycket man egentligen kommer använda bilen och därefter försöka dra någon slags slutsats kring om det är bil du verkligen ska ha.

Bor du på landet är man mer eller mindre beroende av bil vart man än ska. Bor och jobbar man i stan kanske det är andra ändamål som krävs för att motivera ett köp av bil. Du kanske gillar utflykter i naturen dit ingen kollektivtrafik når?

Vad får bilen kosta?

Det är svårt att inte titta på prislappen. Man drömmer sig lätt bort till en Ferrari för flera miljoner, men få kan nog relatera till bilens inköpspris. Du behöver hitta en bil som både passar din plånbok men också motiverar köpet kopplat till hur mycket du ska använda den.

Men stirra dig inte blind på bilens inköpspris. Till kostnaderna måste du också ta hänsyn till försäkring, slitage och inte minst drivmedel. Försäkra dig om att du köper en bil du har råd med. Viktigast av allt är dock säkerheten. Skydda dig själv och de som ska åka med i bilen.

15 Sep 2020

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna