Ska du sälja bil - tänk på detta

Funderar du på att sälja bil? Att våra livssituationer förändras är den stora anledningen till varför vi säljer - och köper nya - bilar. Vi kanske får barn och behöver en större, mer komfortabel bil. Vi kanske är trött på att köra fort och vill ha det lite lugnare, eller också byter av hänsyn till miljön. Att byta bil är en del av livet, men det finns vissa saker att tänka på i samband med att man står inför att sälja. Ska du sälja din bil? I så fall finns det två stycken vägar att välja mellan. Den ena handlar om att gå via en bilhandlare. Du har säkert sett skyltar som säger - Vi köper din bil i Uppsala - och konkret så innebär detta att du alltså kan köra din bil till en sådan bilhandlare, få den värderad - utifrån skick, antal mil, modell och år - och sedan bli erbjuden en summa pengar för bilen i fråga. Det andra sättet du kan sälja bil genom handlar om att du själv lägger ut den till försäljning. Vi tänkte titta närmare på dessa tillvägagångssätt och visa upp för- respektive nackdelar med båda. Fördelar och nackdelar med att sälja bil till bilhandlare

Det finns en nackdel med att sälja via bilhandlare och detta är att priset kan verka väl lågt. Värderar du din bil online eller ser liknande bilar på Blocket så kommer dessa att ha ett högre pris. Det kan av den anledningen kännas som en blåsning.

Men, du måste också inse att bilhandlaren dels tar en risk - han köper din bil med ett syfte att sälja den vidare och där han måste göra vinst för att kunna fortsätta verksamheten. Dels så handlar det också om att priset inkluderar en trygghet. Om din bil går sönder så är du skyddad av Konsumenttjänstlagen och det gör en stor skillnad. Detta naturligtvis vid ett köp av en ny bil - vilket är ytterligare en fördel med en bilhandlare.

Inte sällan så kan man i samband med att man ska sälja bil direkt hitta en ny sådan i bilhallen och redan samma dag åka därifrån i denna. Den nya bilen är då - till skillnad mot om du köpt den privat - skyddad enligt sagda Konsumenttjänstlag och den är dessutom också nyservad; vilket definitivt inte ska underskattas. Du kommer att få mindre betalt för din bil - men du får en snabb, säker och trygg affär också.

Fördelar och nackdelar med att sälja bil privat

Ser man till fördelarna som finns med att sälja privat och att exempelvis välja att lägga ut bilen på Blocket så handlar det uteslutande om en sådan: du kan få ett bättre pris. Med betoning på K A N. Det handlar nämligen mycket om både tur och om stamina.

Du måste vara beredd på att vänta in rätt köpare och du måste under tiden också vara inställd på att det kommer att ringa 24/7 och att många av dessa samtal handlar om rena skambud. Det kan också innebära att du exempelvis tar ledigt från jobbet eller ställer in träningen för att visa din bil - bara för att se att personen inte behagar dyka upp. Tyvärr har man även sett att en hel del hot och problem med betalning förekommer i samband med privata försäljningar av bilar. Kom dock ihåg att det kan löna sig.

Slutsats: Det mesta handlar om hur bråttom du har. Måste du sälja din bil direkt och är beredd att gå ner några tusenlappar i pris så är en bilhandlare och skylten - Vi köper din bil i Uppsala - valet för dig. Har du däremot ingen brådska, då kan det löna sig att sälja privat.

5 Jan 2022

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna