Vad behöver ni göra för privat övningskörning?

Det finns många olika sätt att ta sitt körkort på, genom en körskola eller att vilja köra privat. Önskar du ha privat övningskörning behöver du och din tänkta handledare genomgå en kurs.

En handledarkurs är till för dig och din tänkta handledare. Den berättar vad som gäller för er i trafiken och vad man som förare ska tänka på. Det finns många olika körskolor som håller i denna kurs. Har du redan kontakt med en körskola kan du kontakta den. Kurserna blir snabbt fullbokade och man bör vara ute i god tid för att få sin plats. Har du några önskemål, ta upp dem med körskolan, de brukar inte vara omöjliga.

Handledningskurs för er

Denna kurs är främst till för övningsföraren. Där får du veta olika regler gällande körning. Man tar upp vad som gäller på de olika vägarna och håller diskussioner. Detta är dock något även handledaren måste vara med på, dels för att vara uppdaterad på om det kommit några nya regler men även för att fräscha upp minnet. Många väljer att börja med privat övningskörning. Det gör att ni sparar lite pengar och har mer tid på er att övningsköra.

Det går att ha flera olika personer att övningsköra med, dock måste de alla ha gått kursen innan. Detta skickas in till Transportstyrelsen, och ni får sedan hem en lapp som visar att ni får lov att övningsköra ihop. Handledarkursen gäller i fem år, så det betyder att du får lov att övningsköra i fem år. Efter det måste ni göra om kursen igen.

Kör på handledarens körkort

När du övningskör kör du på din handledares körkort, och det är handledarens ansvar att se till att du följer lagar och regler. Kör du för fort är det handledaren som bär ansvaret. Handledaren måste vara alert och vaken under hela färden och får inte ha tagit alkohol eller något annat som kan påverka körningen. Att köra privat är ett stort ansvar för er båda. Eftersom ansvaret ligger på handledaren bör man vänta tills den som övningskör verkligen är redo innan man ger sig ut på stora vägar eller kör mitt inne i staden.

Det bästa stället att börja övningsköra på är stora parkeringar, gärna där det inte är andra bilar. Även landsvägar kan vara kluriga vilket är något ni kommer gå igenom under handledarkursen. Det är exempelvis lätt att missa att det vistas djur på vägarna.

4 Nov 2020

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna